Klasický bílý cukr se vyrábí z cukrové řepy procesem rafinace. Původní přírodní cukr je při ní zbaven veškerých minerálních látek a vitaminů.
“Z výživového hlediska je cukr nevhodný, protože obsahuje pouze prázdné kalorie a žádné živiny. Ze zdravotního hlediska může způsobovat různé nemoci. Rafinací se vytratí živiny, které jsou potřebné k trávení cukru, a tělo je pak po jeho konzumaci nuceno vzít si živiny z vlastních zásob,” vysvětluje hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová.
Škodí srdci i kostem
I proto je podle odborníků dobré se cukru vyhýbat, i když to ze začátku nebude pro milovníky této sladké neřesti jednoduché. Vědci se totiž shodují, že zbavit se závislosti na cukru je horší, než se zbavit té na kouření. Proč tomu tak je?
Vědci zkoušeli podávat cukr laboratorním krysám. Střídali proto obyčejné, dietnější jídlo se sladkostmi. Když nasadili jídlo s menším obsahem kalorií a cukru, krysy byly apatické, úzkostlivé, a dokonce se u nich projevily klasické abstinenční příznaky. Bez cukru pociťovaly stres, který ustal, jakmile svůj příděl zase dostaly. Ať krysy nebo lidi, v tomto případě fungujeme všichni podobně. Cukrová závislost se stala nejmohutnější a nejnebezpečnější závislostí 21. století.
“Nadbytečná konzumace cukru totiž vede k vysokému krevnímu tlaku, zvyšuje riziko infarktu i jiných srdečně-cévních chorob. Organizmus se překyseluje, cukr ho okrádá o vitaminy, bílkoviny a minerály, hlavně o vápník, který pak může způsobovat kazivost zubů a u žen osteoporózu. Podílí se i na vzniku Alzheimerovy choroby a gastroenterologických chorobách. A především způsobuje nadváhu a obezitu,” jmenuje zásadní onemocnění vzniklé z nadbytečné konzumace cukru Bartolomějová.
Přeslazená generace
Žijeme v době a v té části Evropy, která nezažila materiální nedostatek. A cukr, ten už není na příděl, ani za odměnu, ale stal se tak nějak samozřejmostí. Je vždy a všude dostupný. Rychlý zdroj klidu, jak pro rodiče, tak pro jejich potomky.
Čím lze nahradit bílý cukr 1. Medem - je zdravou náhražkou cukru, která se hodí na pečení, vaření, do čaje i kávy. Díky tomu, že je sladší, potřebujeme ho na oslazení méně. Navíc obsahuje cenné antioxidanty, posiluje imunitu a má protizánětlivé účinky. Přidat ho můžete opravdu do všeho, třeba domácího perníku nebo domácího müsli. 2. Třtinovým cukrem - cukrová třtina se sklidí, rozdrtí a z ní se získá šťáva. Ta se vyčistí, vznikne sirup a následnou trojnásobnou krystalizací se vyrobí přírodní cukr. Obsahuje řadu vitaminů, minerálních látek a enzymů. I s ním můžete kouzlit v kuchyni. Například letošní vánoční cukroví můžete upéct pouze s ním. 3. Melasou - je to hustý sirup, který má černou barvu a vzniká po vycukernění cukrové třtiny. Má lehce karamelovou až nahořklou chuť. Melasa je bohatá na obsah minerálů, vitaminů a enzymů. Melasou můžete osladit dezerty, kakao, ale kupodivu i zeleninové saláty (například ty s červenou řepou). Melasou oslazený bílý jogurt bude chutnat i dětem. 4. Sirupy - javorový, agávový (dále rýžový, datlový atd) - hodí se ke slazení všech pokrmů, do teplé i studené kuchyně. 5. Kokosový cukr - je bohatý na vitaminy (hlavně skupiny B), minerální látky, antioxidanty a aminokyseliny, má velmi nízký glykemický index a to 35. Moučníkům a nápojům dodává zajímavou chuť. I u všech těchto „sladkých náhražek“ myslete na to, že tělu příliš neprospívají a šetřete s nimi. |
Lidé do sebe dostávají cukr od rána do večera a to nejen v podobě sladkostí, ale také přeslazeného pití. Nadměrný příjem cukru u nich pak může vyvolat změny v chování, hyperaktivitu či únavu. Většina lidí si neuvědomuje, jaký „cirkus“ v mozku podáváním sladkostí připravuje.
Nakupujte s rozumem
Pokud jste se rozhodli, že s bílým zabijákem zkoncujete, začněte likvidovat své staré zásoby. Vyhoďte všechny limonády, alkohol, kávu s mlékem a cukrem a pijte prostě jen vodu, ovocné nebo zelené neochucené čaje.
Vyhýbejte se sušenkám a dezertům. Pokud máte silné nutkání sníst zákusek, dejte si stejně jako Francouzi sýr a ovoce. Zvyšte přísun bílkovin, luštěnin, ovoce a zeleniny, abyste měli více dlouhodobé energie a nepotřebovali se dojídat sladkostmi.
Sledujte také etikety na potravinách a nápojích. Výrobci cukr přidávají všude možně, aby “vylepšili chuť” svých produktů. Bývá například v instantních polévkách či dochucovadlech. Ale takovým potravinám byste se stejně měli v rámci zdravého životního stylu vyhýbat.