Informace k stravování nejen diabetiků (1.část).

 

1. Prospěšná je pro Vás individuálně stanovená dieta, a to jak po stránce obsahu sacharidu a tuků, tak z hlediska obsahu energie, proto se poraďte s odborným lékařem,který Vám stanoví odpovídající množství sacharidů na den. Rozdílné množství sacharidů potřebuje člověk fyzicky pracující nebo aktivní senior, jiné člověk se sedavým způsobem života.Rozdělení na jednotlivá jídla je v tabulce.

Dieta Sníd. Svač. Oběd Svač Več. Več.2

175 g

35

15

40

25

40

20

225 g

40

35

50

30

50

20

275 g

45

40

70

40

60

20

325 g

50

50

80

50

75

20

2. Součástí Vašeho správného dietního režimu je pravidelnost v jídle, včetně jeho rozdělení během dne.

3. O případném časovém přesunu části dávky jídla se poraďte se svým lékařem (např.ze snídaně na přesnídávku).

4. Máte - li nadváhu a potřebujete - li zhubnout, pak musíte dodržovat zpravidla některou z redukčních diet

doporučených lékařem.

5. Pamatujte, že je vhodné dát přednost rostlinným tukům (např. Alfa, Juno, Rama) či olejům před tuky živočišnými (sádlo, máslo, apod.).

6. Dávkou masa se rozumí maso v syrovém stavu, u ostatních potravin až po kuchyňské úpravě. Dávejte přednost bílému masu (drůbež, králík, apod.).

7. Nezbytnou součástí Vaší diety je vláknina obsažená především v luštěninách, ovoci,zelenině a výrobcích z celozrnných obilnin.

8. Ovoce a zelenina má být ve Vašem každodenním jídelníčku.

9. Používejte sladidla neenergetická (napr. Aspartam), při použití energetických sladidel (napr. sorbitol) musíte započítat příslušný obsah energie.

10. Nezapomínejte na dostatek vhodných tekutin (aspoň 1,5 litru denně; např. čisté vody,vody s citronem, čaje s citronem,minerálek;minerálky jen pokud nemáte vysoký krevní tlak).

11. Dávejte pozor na alkohol, který obsahuje jak energii, tak někdy má vysoký obsah sacharidu. Příležitostně je možná konzumace maximálně 0,25 litru desetistupňového piva či 0,2 litru přírodního neslazeného vína. Alkohol nelze používat k zahnání pocitu žízně.

12. Váš jídelnícek by neměl obsahovat více než 1-2 vejce týdne.

13. Nezapomínejte, že součástí Vaší životosprávy je fyzická aktivita, přiměřená věku a zdravotnímu stavu.

14. Naučte se odhadnout váhu připravovaných potravin,pro získání počáteční představy o množství si pořiďte nejlépe digitální váhu.

 

PŘÍKLAD UPRAVENÉHO JÍDELNÍHO LÍSTKU (225 g sacharidu)

Obsah sacharidů (g)

Snídaně: 200 ml neplnotučného mléka 10

70 g chleba 35

50 g bílk. potraviny (netučný sýr, tvaroh) 1

10 g rostlinného tuku (Alfa, Rama) 0

Přesnídávka: 100 g ovoce nebo 200 g zeleniny nebo 20 g chleba 15

Oběd: 90 g masa (drůbež, libové hovězí, telecí) 0

15 g hladké mouky 10

180 g brambor 40

200 g zeleniny 15

10 g slunečnicového oleje 0

1/4 ks vejce 0

Svačina: 200 ml neplnotučného mléka 10

Večeře: 90 g masa (ryby) 0

5 g hladké mouky 4

10 g oleje 0

150 g zeleniny 10

180 g brambor 40

II. Večeře: 100 g ovoce 15

40 g chleba 20

Odpovídající množství jiných příloh:

180 g brambor = 230 g bramborové kaše, 140 g varených testovin, 130 g dušené rýže, 130 g houskového knedlíku, 180 g varených testovin, 70 g chleba, 150g bramborového knedlíku, 250 g hrachové kaše.

 

VÝMĚNNÁ TABULKA VÁHY POTRAVIN OBSAHUJÍCÍCH 10 g SACHARIDŮ

 

VE 100g POTRAVINY JE OBSAŽENO SACHARIDŮ (g).

 

Maso – všechny druhy 0   Uzeniny (šunky,trvanlivé) 5  Uzeniny měkké 40

Ovoce a zelenina - Celer 0,  Cibule 9,  Řepa červená syrová 10, Fazolové lusky 7,  Rajčata čerstvá 5,  Hrách zelený (čerstvý) 13,  Protlak 25,  Hrách zelený (mražený) 16,   Ředkvičky 4Kapusta 8, Salát hlávkový 3,  Kedlubny 6, Špenát 4, Květák 4,  Zelí 6,  Mrkev 9,  Okurky 3,  Ananas 12,  Papriky zelené 5,  Angrešt 10,  Pórek 9,

Borůvky 15,  Banán 23Broskve 12,  Hrušky 16,  Grapefruit 9,  Jablka 14,  Jahody 9,  Meloun 8,  Maliny 13, Pomeranč 11,  Meruňky čerstvé 13, Meruňky sušené 66Rybíz červený 13,  Rybíz červený 18,  Ryngle, švestky 16,  Švestky sušené 71,  Trešně a višně 14,  Mandarinka 10,  Kiwi 10,  Kompot (průměr) 21,  Čočka syrová 60, Hrách syrový 60Čočka vařená 30,  Hrách vařený 16Fazole syrové 62,  Fazole syrové 21

Pečivo - Mouka hladká, hrubá 75, Dietní suchary 81,  Ovesné vločky 68,  Dětské piškoty 74Chléb tmavý, Graham 52,  Strouhaná houska 78,  Rohlík vodový 1 ks (40 g) 24,  Rohlík, houska 1 ks (53 g) 32Vánočky, mazance 61,  Makovky, loupáky 61Slané tyčinky a preclíky 55,  Brambory syrové i vařené 18Knedlík houskový 40,

Knedlík bramborový 30Rýže syrová 79,  Rýže vařená 30Těstoviny syrové 70,  Těstoviny vařené 30Bramborová kaše 15 Sója 17

Mléko - Tvaroh netucný 5,  Jogurt 100 ml (bílý) 10 Mléko nízkotucné 200 ml 10,  Podmáslí 5Mléko kond. nesl. 200 ml 24,  Netučné sýry průměrně 2,

Tučné sýry průměrně 17, Zmrzlina 16

Při zpracování byla použita literatura zveřejněná na internetu.

 


Informace k stravování nejen diabetiků (2.část).

 

Co jsou výměnné sacharidové jednotky?

Jedna z možností jak se stravovat při diabetu,je používat regulovanou stravu pomocí sacharidových ekvivalentů – výměnných sacharidových jednotek (VJ). To znamená měnit složení jídelníčku podle chuti a přitom zachovat stejný obsah sacharidů.Regulovaná strava (výměnné jednotky) je vhodná pro diabetiky léčené intenzifikovaným

režimem, tzn. alespoň 3 injekce inzulínu denně, kteří ovládají selfmonitoring (samostatnou kontrolu diabetu),

úpravy dávek inzulínu, znají působení fyzické aktivity a práci s výměnnými jednotkami.Znamená to, že znají působení sacharidů v organizmu, jejich druh a obsah v potravinách.

VJ je určité množství potraviny nebo jídla,které obsahuje vždy stejné množství sacharidů (10 g nebo 12 g sacharidů). Zkušenosti ukazují, že není mezi těmito výměnnými jednotkami významný rozdíl.

Základem pro používání VJ je znalost druhu sacharidů, jejich obsah v potravinách a jejich vliv na hladinu glykémie. Vhodné je naučit se znát výměnné jednotky podle velikosti,počtu kusů nebo počtu lžic.

 

Naše základní živiny

Bílkoviny - jsou obsaženy v mase, rybách, tvarohu, sýrech a vaječném bílku.Bílkoviny obvykle tvoří 15-20% všech kalorií, které za den sníme.Nepůsobí na glykémii.  

Tuky - jsou obsažené v másle, sádle, oleji, umělých tucích, šlehačce, vaječném žloutku. Tuk bývá ukrytý ve velkém množství i v uzeninách a v mase. Ale také v mléce. Tuky tvoří 30-35% kalorií, které za den sníme. Tuky také nepůsobí na glykémii. 

Sacharidy - zvané též cukry, glycidy, uhlovodany či uhlohydráty, jsou jedinou součástí naší stravy, která přímo ovlivňuje glykémii. Sacharidům ve stravě proto musí každý diabetik věnovat při plánování jídla velkou pozornost. Obvykle tvoří 50-60% kalorií, které za den sníme. Sacharidy rozlišujeme jednoduché a složené. Jednoduché sacharidy mají sladkou nebo nasládlou chuť. Složené sladkou chuť nemají.  

 Složené sacharidy - Složeným sacharidem je především škrob. Škrob je obsažen v bramborách a výrobcíh z brambory, je přítomen v obilí a ve výrobcích z obilí a mouky, tedy v pečivu, těstovinách, knedlíkách, ovesných vločkách...Vlastně ve všem, co považujeme za příkrmy. Kromě toho je škrob v zelenině, s výjimkou luštěnin je ho tam velmi málo.  

Jednoduché sacharidy - Jednoduchých sacharidů obsahuje naše strava celou řadu. Patří mezi ně glukoza, fruktoza, sacharoza, laktoza a maltoza.

  • Glukoza (hroznový cukr) je obsažena v ovoci a v glukozových bonbonech (Lipo, Besip). Vatřebá se rychle  a vede k rychléme vzestupu glykémie, který však poměrně rychle odeznívá.

  • Fruktoza (ovocný cukr) je obsažena s glukozou a sacharozou v ovoci. Také se rychle vstřebává, ale glykémie po ní stoupá opožděně, avšak stoupá.

  • Sacharoza (řepný cukr) je cukr uvžívaný běžně ke slazení.

  • Laktoza (mléčný cukr) je obsažena v mléce a v kysaných mléčných výrobcích, jako je kefír a jogurt. Laktozy je stejné množství v mléce plnotučném i polotučném. Vliv na glykémii je pomalý.

  • Maltoza (sladový cukr) je obsažená v pivu.  

V jakých potravinách jsou tedy sacharidy obsaženy?

  • Obilí a ve všech výrobcích z obilí a mouky

  • V bramborách a ve všech výrobcích z brambor

  • Vovoci a zelenině (v zelenině kromě luštěnin v¨šak jen málo)

  • V mléce a kysaných mléčných výrobcích

  • Ve všem, co je slazeno cukrme a náhradními cukry  

Co je to výměnná ( chlebová) jednotka

  • Výměnná jednotka (v.j.) je umělý pojem, který byl zaveden, aby usnadnil lidem s diabetem přemýšlet o jídle. Používá převážně u diabetiků 1.typu. Jedna výměnná jednotky obsahuje 12g sacharidů.

Sestavení jídelního plánu

  • Každý člověk s diabetem by měl mít svůj jídelní plán.Jídelní plán je něco jako rozvrh výměnných jednotek na celý den.

  • Tři hlavní jídla by neměla být od sebe vzdálena méně než 4 hodiny a více než 7 hodin, Svačiny bychom měli jíst asi 2-3 hodiny po hlavním jídle a druhou večeři těsně před spaním.


 

Poznáváme jednotlivé potraviny 

Zelenina- v.j. neobsahuje, prakticky všechna ostatní jídla v.j. obsahují a musíme s nimi v jídelním plánu počítat. V dalším přehledu je rozděluji na v.j.mléčné, ovocné a škrobové.  

Výměnné jednotky mléčné

1 výměnná jednotka odpovídá 250ml mléka. To je obsah zhruba jednoho hrnku.

1 v.j.= 250ml kyselého mléka, kefíru či acidofilního mléka.

1 v.j.= 200ml bílého jogurtu. S dalšími přísadami ovoce, případně cukru, obsah v.j. v jogurtu stále stoupá.

Při výrobě tvarohu a sýrů většina laktózy odtéká syrovátkou. Tvaroh a sýry tedy nemají žádné v.j..

Výměnné jednotky škrobové

Výrobky z obilí

Brambory, výrobky z brambor

Luštěniny

Cukr, sladidla, sladké výrobky  

Výrobky z obilí

Rohlík tradiční velikosti váží v čerstvém stavu 50g a obsahují 2 v.j.. 1výměnná jednotka je tedy půlka rohlíku nebo housky.

1 v.j. chleba je půlka poměrně tenkého krajíčku ( cca 30g ).

U většiny druhů těstoviny platí, že 1 v.j. je 15g syrových těstovin. Vařením těstoviny získávají hodně vody. Jedna v.j. vařených těstovin je podstatně těžší a váží asi 50g.  

Kroupy, jáhly a krupice obsahují 1 v.j. v 15g. Ovesné vločky obsahují 1 v.j. ve 20g.

Houskové knedlíky - 1 plátek váží zhruba 30g a to je právě 1 v.j..

Pšeničná nebo ovesná mouka má 1 v.j. v 15g.

Pro rýži platí totéž jako pro těstoviny - syrové má 1 v.j. v 15g. Vařená asi v 50g.  

Brambory, výrobky z brambor

Jeden brambor střední velikosti obsahuje 1 v.j. (cca 65g). Vařením svoji váhu nemění, nezáleží tedy na tom, vážíme-li brambory syrové či vařené.

Při výrobě bramb. kaše přidáváme k bramborám vodu v podobě mléka, které obsahuje samo o sobě výměnných jednotek málo. Abychom snědli jednu v.j., můžeme sníst více bramborové kaše než brambor - 100g.  

Luštěniny

Luštěniny také při vaření nabývají, protože získávají vodu. Suchých luštěnin, syrových, je v jedné v.j. 20g, ať je to hrách, čočka či fazole. 1 v.j. vařené čočky, fazolí či hrachu má 50g.  

Cukr, sladidla, sladké výrobky

Za v.j. Škrobové můžeme v umírněném množství zařadit sladká ídla,množství by však nemělo přesáhnout dvě až tři v.j. za den.Pro průběh glykémie je výhodnější,když řepný cukr je součástí jiného smíšeného jídla obsahujícího i jiné živiny.

Výměnné jednotky ovocné

Ovoce v tomto přehledu se bude rozumět s peckou, případně se slupkou či kůrou.

1 v.j. = jablko 1ks (100g),hruška 1ks (90g),meruňky 3ks (110g),jahody 10ks (160g),maliny 5 lžic (150g),třešně 15ks (100g),švestky 4ks (90g),broskev 1ks (120g),hrozny 12 kuliček (70g),pomeranč 1ks (140g),mandarinka 2ks (170g),banán 1/2ks (90g),grep 1/2ks (190g),kiwi 2ks (110g)                      

Výměnné jednotky v běžné stravě

  • Studená jídla - chleba a pečivo počítáme podle tabulek. To, co na pečivo klademe se v obvyklém množství nezapočítává. Nepočítá se tedy máslo ani rostlinné máslo, nepočítají se sýry, uzeniny, tvaroh, vejce, maso, ryby apod. Nepočítají se párky, klobásy, špekáčky, ani hořčice, majonéza, kyselé okurky, uzenáče, sardinka a slaneč¨ci. Jen u smažené ryby nezapomeneme započítat strouhanku. Nepočítají se zeleninové saláty ani dresinky určené k jejich polévání. Ovoce se počítá podle tabulek. Moučníky se počítají. Jejich různorodost je velká a počítání se zdá zpočátku složité. Nejlepšího odhadu dosáhneme, když doma s využitím jednuduchého počítání spočítáme výměnné jednotky v užívaných recepturách a vydělíme počtem porcí či dílů moučníku. Z nápojů se počítají mléčné nápoje, případně čisté ovocné šťávy (1 v.j. je 100ml čisté ovocné šťávy). Káva a čaj se nepočítají.Mléko do kávy můžeme zanedbat - bývá ho malé množství. Nepočítají se limonády označené výslovně jako diabetické. Sladké limonády vylučujeme.

Teplá jídla  - u polévek záleží hlavně na tom, zda k jejich výrobě byla použita jíška a na typu zavářky.

Příkrmy - obvyklé porce českých příkrmů mívají 3-4 v.j. 1 v.j. = brambory (65g),bramborová kaše (90g),houskový knedlík (1-1,5 plátku),rýže vařená (50g),těstoviny vařené (50g),těstoviny vařené (50g).Kompoty - spočítáme podle tabulky čerstvého ovoce (obsah cukru v ovoci se zavařováním nemění). Je-li kompot slazený řepným cukrem nebo sorbitolem přičteme 1 výměnnou jednotku.

Co jsou to umělá sladidla?

  • Umělá sladidla jsou přípravky sladké chuti, které jejich výrobci nabízejí lidem s diabetem náhradou za sacharozu - řepný cukr. Především musíme rozlišovat dvě základní skupiny umělých sladidel. Jsou to jednak chemická umělá a jednak náhradní cukry. Chemická umělá sladidla poznáme snadno - jsou to malé tabletky nebo roztoky, které se používají jako kapky. Jedna malá tabletka sladí tolik jako jedna kostka cukru. Jaou to uměle vyrobené chemikálie, které nemají nic společného s cukrem s výjimkou sladké chuti. Neobsahují žádnou energii a tudíž se nezapočítávají a neovlivńují glykémii. Chemických sladidel se pod různými firemními názvy vyrábí mnoho. Nejznámnější je sacharin, aspartam, cyklamát a acesulfát. Umělá sladidla nelze přidat do těsta místo cukru a upéci moučník. Místo moučníku by vznikl kámen. Proto existuje druhá řada umělých sladidel, kterým se říká náhradní cukry. Náhradní cukry na rozdíl od chemických umělých sladidel vypadají podobně jako řepný cukr a zvyšují glykémii, i když o trochu pomaleji ve srovnání s řepným cukrem. Patří mezi ně fruktoza a sorbitol.

  • Fruktoza nebo sorbitol se používají k výrobě daibetické čokolády. Fruktozu můžeme použít k pečení místo cukru. Má o něco sladší chuť, proto jí dáváme asi o pětinu méně oproti obvyklému množství cukru.

  • Nové studie však ukázaly, že náhradní sladidla nemají ve stravě člověka s diabetem zásadní výhodu proti řepnému cukru. Přípravky označované jako diabetické neléčí diabetes a nemají s výjimkou diabetických limonád pro člověka s diabetem zásadní výhodu. Člověk s diabetem může jíst stejnou stravu vyrobenou ze stejných surovin jako všichni ostatní lidé. Důležité je pro něj držet se v množství a rozdělení jídla svého jídelního plánu.  

Život s diabetem

  • Lidské tělo je stvořeno k tomu, aby se pohybovalo.

  • Při diabetu musí člověk o pohybu a sportu více přemýšlet, protože tělesný pohyb ovlivňuje glykémii.

  • Při přemýšlení o sportu a pohybu musí diabetik přemýšlet o dvou věcech : o intenzitě pohybu a o době trvání pohybu.

Jaká by měl diabetik respektovat opatření při sportu?

  • Zvýšená potřeba glukózy při pohybu vede k poklesu glykémie.

  • Tomu lze předejít třemi způsoby:zvětšením množství jídla, sníženou dávkou inzulínu nebo kombinací obou postupů.

Proč je důležité předcházet hyperglykémii?

Nikoliv jedna, krátce trvající hyperglykémie, ale dlouhodobá a opakovaná zvýšená hladina cukru v krvi je základním a nejdůležitější příčinou chronických komplikací diabetu. Mohou postihovat řadu orgánů a tělních systémů 

  • Diabetická retinopatie - postižení oční sítnice

  • Diabetická katarakta - postižení očních čoček

  • Diabetická nefropatie - postiženíé ledvin

  • Autonomní diabetická neuropatie - postižení nervových vláken zajišťujících dobrou funkci útrobních orgánů, zvláště pak trávicího ústrojí či nervových vláken zajišťujících vnímání dotyku, tlaku, tepla a bolesti (diabetická makroangiopatie)

Psychologické aspekty diabetu

Vyrovnat se se skutečnosti pomáhají pacientům informace od odborníků, jejichž prostřenictvím se snaží v nové situaci orientovat. Důležitá je vzájemná podpora a pomoc všech členů rodiny a nejbližšího oklí. Zjištěný diabetik prožívá pocit nejistoty a vnitřního zmatku, protože si může klást otázky o příčině nemoci a možných souvislostech jejího vzniku. Od počátku by se tak měl stát aktivním spolupracovníkem při léčbě, kterou později převezme samostatněji do svých rukou.

 

Při zpracování byla použita literatura zveřejněná na internetu.


Kontakt

SPCCH Liberec

Okresní organizace Liberec
Sídlo organizace:
Zahradní 10
460 11 Liberec 11
Zasílací adresa: